Tržní cena nemovitosti
24. 1. 2023

Tržní cena nemovitosti

Co je to tržní cena

Je jakákoli cena, za kterou je kupec ochoten vaši nemovitost koupit a vy prodat. Najde-li se tedy kupec, který bude ochoten koupit byt za 5 mil, ačkoli všichni ostatní zájemci jsou ochotni ho koupit jen za 4,5 mil., je jeho tržní cena 5 mil.

A to proto, že se na této ceně prodávající s kupujícím dohodli. Možná má pro daného kupce tento byt mimořádnou užitnou hodnotu, kterou pro ostatní nemá, tzn. cenu zvláštní obliby nebo se jen špatně orientuje na trhu a draze koupil.

Ať tak nebo tak, je to stále v danou chvíli tržní hodnota tohoto bytu. Občas se situace, kdy je někdo ochoten nemovitost koupit za výrazně vyšší cenu, než všichni ostatní, stávají.

To za jakou cenu se vám podaří prodat, záleží na celkové kvalitě marketingu, zejména předprodejní přípravě nemovitosti, inzerce, organizace prohlídek či využívání prodejních nástrojů jako jsou aukce nemovitostí, a také, jak dobrý jste obchodník. Vše hraje význam.

Dopředu není nikdy možné odhadnout, jakou tržní cenu je možné při prodeji dosáhnout, proto vždy při stanovování odhadu tržní ceny nemovitosti pracujeme se s termínem obvyklá tržní cena nemovitosti. 

Co je to obvyklá tržní cena

Je cena, kterou jsou běžně, obvykle schopni akceptovat i další kupci. Ve shora uvedeném případě je pak obvyklá cena  4,5 mil. A pokud od nás chcete získat odhad tržní ceny nemovitosti, obdržíte právě odhad ceny obvyklé.

Víme přesně, jaké jsou tržní ceny nemovitostí ve vaší lokalitě.

Máme kompletní databázi realitních transakcí přímo z katastru nemovitostí. Výstupy z katastru získáváme prostřednictvím aplikací:

  • Cenové mapy www.cenovamapa.org, které vznikly ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte Česká republika. Tyto mapy používají pro oceňování nemovitostí i banky.
  • Cenové mapy www.cenovamapa.cz od společnosti Adol.
  • Cenové mapy realizovaných transakcí společnosti.

Díky tomu vám můžeme spolehlivě říct, za kolik prodal byt třeba váš soused.

Neméně důležitým kriteriem pro správné stanovení tržní ceny jsou zkušenosti realitních makléřů, kteří dokáží určit její potenciál na měnícím se trhu.

Zvažujete prodej nemovitosti a chcete znát její obvyklou tržní cenu?

Získejte od nás ZDARMA odhad nemovitosti

 

 

 
Pavel  a Lucka
Autor: Pavel a Lucka

Pokud potřebujete, rádi Vám poradíme nebo pomůžeme. Stačí se ozvat. Můžete nám zavolat, napsat, ale rádi Vás poznáme osobně. Můžeme se sejít v naší kanceláři nebo u vás doma. Dáme si třeba kávu a probereme vše s čím potřebujete pomoci. 

 

 

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení